Forumindex sisauppsala
Svenska institutet för strategisk analys
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Första världskriget
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övriga figurslagsregler
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
OrcBossRegistreringsdatum: 13 mars 2012
Inlägg: 1188
Ort: Cork

InläggPostat: 2014-09-05 12:38:07    Rubrik: Första världskriget Svara med citat

Lång genomgång av fronterna och mina tankar om dem:

"Väst" skulle jag kalla västfronten och Italien, det är Britter, fransmän, Tyskar, Österrike-Ungern (Som för att inte bli för effektiva har två arméer med lit olika utrustning uniformer etc). Belgare, Italienare plus olika kolonialförband på fransk och brittisk sida, tror inte Italien tog hem några? Lite senare finns det portugisiska, ryska och turkiska hjälptrupper plus några enheter polacker och tjecker. Slutligen kommer amerikaner, av två typer dels de som har amerikansk uniform med brittisk hjälm, dels de som har fransk hjälm och mest är afro-amerikaner, som inte får slåss ihop med resten av armén utan får bli elitförband i den franska armén. Den italienska fronten blir spännande när tyskarna dyker upp och slår sig genom den italienska linjen och nästa slår ut Italien helt men stoppas av massiva förstärkningar från väst makterna. Resten av tiden är det en blodig strid om berg. De tolv lagen om Isonzo vissar på hur långt man kom, man slogs om samma flod tolvgånger, Soča och på samma ställer Isonzo. Västfronten har tre tider på sätt och viss, den före skyttegravar 1914, som är otroligt blodig, den med skyttegarar 1915-17 som är blodig och den med rörligt krig och tanks, 1918, som är marginelt mindre blodig, mat tar dårelativt mycket fångar i stället. 2924 är på många sätt intressant men jag finner tanken på att måla fransmän i två färgade uniformer i mängd jobbig, föredrar den horisotblå som börjar användas 1915, en enda färg på allt från byxor till hjälm. Och de kan användas för allt efter 1915 fram till 1920-talet, till och med som reservförband 1940. 10mm skulle vara intressant, lagom stort tror jag. Frågan är vilka regler man ska välja men det kan nog gå att testa sig fram. WAB, Great War funkar för små strider med 28mm men det påverkar ju inte vad man gör med 10mm, kan tänka mig att gå upp i förbandsnivå så man kan utkämpa större slag.

I öster är det såklart mest ryssar, tyskar och Österrike-Ungern, de sista mycket sämre än mot italienarens. Och efter ett tag, 1916 Rumänien som ansluter sig till den förlorande sidan, dvs den som vinner slutet efter att ha förlorat 1917 i öster. Efter världskriget operera fransmän, britter, i norr amerikaner samt greker i ryska inbördeskriget plus en tjeckisk legion. Så den som är ryss kan dela sin armé och slåss med sig själv om han vill vara historisk. Squer Bashing har ju testats och är en möjlighet här, har 6mm ryssar någonstans och kanske 15mm tyskar, men inte så många att det har någon betydels. finns regler för 28mm typ Setting The East Ablaze 1914 - 1930  som jag skulle vilja testa, har figurer som håller på att målas.

I söder slåss Österrike med Serbien och Montenegro men får förstärkning av Tyskland samt Bulgarien, sedan flyr den serbiska armén till Grekland och får hjälp av fransmän, ryssar och britter. Som 1918 byter ut från fronten i det neutrala Grekland och slår sig norr ut, där kapten Conan en berömd ledare av kavalleri, bara så ni vet. Gallipoli 1915 är ju väl känt, ANZC och britter mot Turkar i kamp om vägen till Konstantinopel. Det finns med fransmän och tyskar men inte så många. Grekland går med i kriget men slåss inte så mycket, men däremot efter kriget kör de igång ett grekisk-turkiskt krig. Som slutar med etnisk rensning av båda länderna. Det går också att använda många av figurerna för Balkan krigen 1912-13. Charlie har talat om det här, i 28mm, kunde vara intressant, med bulgarer som elit men knappast något för just nu.

Oj så i öster, det finns en front i norr mellan Ryssland och Turkiet där finns för utom reguljära för band olika gerilla och skyddstrupper samt delar av persiska armén och gendarmeriet som blir inblandat, även några av dess svenska officerare. Berg och eländig terräng präglar detta. Mycket skulle nog gå att spela med Setting The East Ablaze 1914 – 1930 eller Squre Bashing men frågan är om någon är intresserad? Jag är inte speciellt intresserad av just den här delen.

Sedan kampanjen i Mesopotanien där brittisk indiska armén anfaller den turkiska samt olika lokal hjälptrupper. Går 1915 åt skogen för britterna i staden Kut där en armé får ge upp men de återkommer och fortsätter kriget. Man kan i stort använda samma trupper som i Gallipoli och de i Palestina, så kan vara intressant. Personligen är jag inte så intresserad.

Runt Egypten utkämpas sedan två fälttåg, ett mot frihetskämparna/religiösa fanatiker i Italienska Libyen, där italiska och brittiska trupper utkämpar ett rörligt krig med kameler och bilar mot de infödda kamelberidna kämpar. Som understöds av turkiska och tyska rådgivare och speciallister. Detta är ett krig som har väldigt lite likhet med vanliga första världskriget, så knappast intressant för oss just nu, även om ett raid spelsystem kunde vara intressant, finns med i FoWs öken regler borde vara enkelt att anpassa, någon som känner för kameler och t-fordar?

Längs Suezkanalen kämpar britter och turkar om kontrollen tills britterna med understöd av fransmän och upproriska araber kan föra in striderna i Palestina och slutligen Syrien. Här dyker DAK, Tyska Asien Kåren upp som en hård kärna. Kan vara intressant, finns skyttegravar, tanks, pansarbilar, kavalleri, kameler, flyg och olika nyanser av brunt, som uniformer. Lite vag för DAK men de var så få att de kanske är bäst som hjälptrupper till turken? Annars svagt funderat på ANZC, australier och nyzeeländare till fots och på häst med mera. Storlek och regler öppet, men 10mm kan vara bra för att kunna utkämpa hela slag. Gerilla kriget i Arabien däremot är nog något som passar bättre för 28mm.

Kolonialkrigen är i stort korta och små, med ett undantag det om Tanganyika som pågick tills efter krigsslutet och band massor med förband, brittiska, sydafrikanska, indiska, koloniala afrikanska, portugisiska och belgiska. Turligt nog för oss är det bäst för skirmish, kompanier var stora enheter i det kriget. En av Charlies perioder så han vill säkert att det ska målas upp figurer i 28mm, om han inte redan har allt? Intressant krig men inte något jag vill börja med just nu.

Samman fattning av mina idéer om 10mm, just nu antingen väst fronten frän 1915 och framåt. Eller så en av fronterna mot turkarna med ANZC, som kan vara med från 1915 och framåt.
_________________
har inte kunnat få mitt gamla konto att funga.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
christerRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 2146
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-09-05 14:46:52    Rubrik: Svara med citat

Trevlig resume av de olika alternativen. Fortfarande inte helt övertygad om att dessa slag fungerar som figurspel men kan ju alltid vara värt ett försök. Dessutom, är vi många så blir det ju roligt att bara samlas kring ett projekt.
_________________
"The game’s afoot;
Follow your spirit: and upon this charge,
Cry — God for Harry! England and Saint George!”
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3132
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-09-07 07:32:49    Rubrik: Svara med citat

När det gäller regler så har jag grävt fram en gammal bunt med "Command Decision" (vilka Peter A nämde).
Denna bunt innehåller:
- upplaga 1
- upplaga 2
- upplaga 3
- Brabarossa 25
- Over the Top
varav den sista är WWI baserad på upplaga 1 och inkluderar
- regler
- organisation
- scenarion

Det var Calle Bachoffner som "dumpade" det mesta av detta på mig.

Jag kommer att bära upp reglerna till lokalen - i en Grön Spelbox - och lämna dom där.
_________________
// mvh Mats M
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3132
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-21 21:34:03    Rubrik: Svara med citat

10mm (eller 12mm snarare) WWI
Leverans av figurer idag.
(Lennarts figurer i hans brevfack.)
Diskussion om basning. Bilder (2) kommer i morgon.
Ottomanska armén (tack MatsP) "leder", just nu, dvs. MatsP har limmat figurer på baser. Smile

Men vi vet inte vilket WWI-spelsystem (i nuläget) som det blir. Rolling Eyes
_________________
// mvh Mats M
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
OrcBossRegistreringsdatum: 13 mars 2012
Inlägg: 1188
Ort: Cork

InläggPostat: 2014-10-22 13:21:46    Rubrik: Svara med citat

Min plan är att måla ANZAC för att vinna över ottomanerna, men risken finns att jag förlorar Wink Sedan är det en frågan om att strida med dem också. Hur är förslaget till baser?
_________________
har inte kunnat få mitt gamla konto att funga.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-22 17:58:11    Rubrik: Svara med citat

Föreslagen basning:
4 infanterister på 40x20mm bas.
3 kavallerister på 40x20mm bas.
1 artilleripjäs 30x30mm bas.
1 kulspruta 20x20mm bas.
1 stridsvagn ingen bas.
Befäl på rund 25mm bas.

Har testat kulpruta på 30x30mm och ändrat till 20x20mm, se bild nedan.


Senast ändrad av Jodå den 2014-11-18 14:08:39, ändrad totalt 7 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3132
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-22 18:08:28    Rubrik: Svara med citat

OrcBoss skrev:
Min plan är att måla ANZAC för att vinna över ottomanerna <<<SNIP>>>
Naturligtvis kommer ANZAC att slå Ottomanerna! Crying or Very sad
_________________
// mvh Mats M
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3132
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-22 18:10:13    Rubrik: Svara med citat

MattaSoppa skrev:
10mm (eller 12mm snarare) WWI
<<<SNIP>>>
Bilder (2) kommer i morgon.
<<<SNIP>>>
Det här glömde jag att fixa.
Kommer kanske i morgon (torsdag). Embarassed
_________________
// mvh Mats M
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
OrcBossRegistreringsdatum: 13 mars 2012
Inlägg: 1188
Ort: Cork

InläggPostat: 2014-10-22 20:32:40    Rubrik: Svara med citat

Det var att slå i målning jag talade om, det är jag som ska måla så det är jag osäker på hur det ska går.
_________________
har inte kunnat få mitt gamla konto att funga.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3132
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-23 15:26:55    Rubrik: Svara med citat

MattaSoppa skrev:
MattaSoppa skrev:
10mm (eller 12mm snarare) WWI
<<<SNIP>>>
Bilder (2) kommer i morgon.
<<<SNIP>>>
Det här glömde jag att fixa.
Kommer kanske i morgon (torsdag). Embarassed

Bilder enligt löfte:

...och...

_________________
// mvh Mats M
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-27 00:15:34    Rubrik: Svara med citat

Första tidiga tyskar klara.
Testade att använda Baccus flock för baserna.
Senast ändrad av Jodå den 2018-11-14 13:01:02, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
christerRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 2146
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-27 09:23:15    Rubrik: Svara med citat

Läckert! Ser riktigt bra ut.
_________________
"The game’s afoot;
Follow your spirit: and upon this charge,
Cry — God for Harry! England and Saint George!”
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-27 18:43:57    Rubrik: Svara med citat

Har nu grundmålat min britter igen ... snart kommer de ut ur fabriken redo för strid.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-10-28 17:45:04    Rubrik: Svara med citat

Winroth skrev:
Har nu grundmålat min britter igen ...

Huh? Confused


Senast ändrad av Jodå den 2014-11-18 14:10:29, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-02 17:46:22    Rubrik: Svara med citat

Early WWI german starter pack och MG 08, in picklehaube klara.
Ska ändra MG baserna efter nästa beställning till 20x20mm.
Har påbörjat Early WWI Austro-Hungarian Army Pack.
Mobiliseringen går mycket bra. Smile
Senast ändrad av Jodå den 2018-11-14 13:01:11, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-02 18:49:40    Rubrik: Svara med citat

Ser bra ut. Det sätter dock lite press på oss andra.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-02 22:35:45    Rubrik: Svara med citat

Har nu börjat måla lina britter.

Brun uniform, brun stridssele, bruna kängor, brunt trä på vapnen, bruna hjälmar och kepsar ... jag tror ni börjar förså. Det är rätt brunt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
christerRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 2146
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-03 09:58:10    Rubrik: Svara med citat

Undrar vilken färg baserna kommer att ha Laughing
_________________
"The game’s afoot;
Follow your spirit: and upon this charge,
Cry — God for Harry! England and Saint George!”
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-03 10:20:49    Rubrik: Svara med citat

Basen skall vara i en mörkbrun lerfärg så den kommer att bryta av rejält.

Detta var lite frustrerande på 28mm ... på 10mm gubbarna är det klart irriterande. Det känns lite bortkastat att måla färgnyanserna.

Provade med att ta rejält ljusare nyanser på stridsselen, gasmasksväskan och vattenflaskan, men det såg bara fel ut. Har sätt bilder då man målat dessa nästan vita med det sticker i mina ögon.

Skall göra ett nytt försök med lita andra nyanser, funkar inte det så blir allt nog jämnbrunt. Sad

/Erik
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
hjernstedtRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-03 13:09:56    Rubrik: Svara med citat

Det blir enkelt iaf. Montera på bas, spraya med brunt. Färdigt!
_________________
"The general who advances without seeking fame and retreats without fear of disgrace, whose only thought is the protection of his country and service to his sovereign...is the jewel of his kingdom."

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-12 20:43:59    Rubrik: Svara med citat

Vi pratade igår om basstorlek för kulsprutor.
Här är en bild på 30x30mm och 20x20mm för jämförelse.

Vilket tycker ni blir bäst?
Senast ändrad av Jodå den 2018-11-14 13:01:21, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-12 20:47:29    Rubrik: Svara med citat

Runda 25mm Razz

20x20mm ser bättre ut.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
JodåRegistreringsdatum: 17 juli 2010
Inlägg: 497
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-12 20:52:20    Rubrik: Svara med citat

Winroth skrev:
Runda 25mm Razz

Det är väl ingen tokstolle som helt bryter mot vad vi försöker komma överens om och baserar på runda 25mm baser heller? Laughing
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
WinrothRegistreringsdatum: 08 oktober 2010
Inlägg: 765
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2014-11-12 21:01:13    Rubrik: Svara med citat

Jodå
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
MatsPRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 188

InläggPostat: 2014-11-13 08:03:13    Rubrik: Svara med citat

20x20 mm ser riktigt bra ut Smile
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Övriga figurslagsregler Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.